В Україні алергія на вишню зустрічається не так часто, як алергія на інші фрукти і ягоди. Але деякі люди можуть скаржитися на різні симптоми після вживання вишні.

Якщо Ви входите в цю групу людей читайте далі, щоб дізнатися більше про ознаки і фактори ризику алергії до вишні.

Чому виникає харчова алергія на вишню?

Алергічна реакція на харчові продукти виникає, коли ваша імунна система реагує на абсолютно нешкідливі компоненти їжі, як на чужорідні. У разі харчової алергії ваша імунна система розпізнає білки в продуктах, і реагує на них, при цьому розвиваються різні симптоми алергії.

Будь-який харчовий продукт може викликати симптоми алергії, але деякі з них є більш поширеними, ніж інші, такі як горіхи, молоко і соя.

Справжня алергія на вишню або алергія, що викликана пилком рослин?

Алергія на вишню може бути класифікована як справжня або перехресно-реактивна. Що це означає?

Первинна алергія на вишню означає, що у вас алергія на сам фрукт. Перехресно-реактивна алергія на вишню виникає при алергії на пилок, який має схожі білки з вишнею.

Перехресна алергія на фрукти, такі як вишня, часто проявляється у вигляді орального алергічного синдрому або синдрому оральної алергії. Даний синдром також називається «синдром пилок-їжа». При оральному алергічному синдромі спостерігаються легкі симптоми, в основному у вигляді свербіння в роті, почервоніння навколо рота та обличчя, при вживанні сирих або свіжих фруктів.

Алергія на пилок може розвиватися в ранньому дитинстві, а перехресна алергія на вишню або інші фрукти може проявиться вже в старшому дитячому віці або в зрілому віці.

Один з поширених винуватців перехресної харчової алергії на вишню – пилок берези, який має подібні алергенні білки з білками вишні. Так що, якщо у вас алергія на пилок берези, є ймовірність, що у вас алергія і на вишню.

Вишня сама по собі не входить до списку найбільш поширених харчових алергенів. Але якщо у вас є прояви орального алергічного синдрому після вживання вишні, у вас може бути алергія на інші фрукти, овочі і горіхи, наприклад:

  • мигдаль
  • яблука
  • абрикоси або інші фрукти кісточкові
  • морква
  • селера
  • фундук
  • ківі
  • груші
  • грецькі горіхи

При істинній алергії на вишню можуть спостерігатися такі симптоми після вживання фрукта:

  • Біль в животі
  • Діарея
  • Блювота
  • Висипання на тілі і кропив’янка
  • Ангіоневротичний набряк
  • Нежить або закладеність носа після вживання вишні
  • Анафілаксія
  • Та ін.

Як діагностується алергія на вишню?

Якщо ви підозрюєте у себе алергію на вишню або інші фрукти проконсультуйтеся з лікарем алергологом щоб правильно підібрати діагностику і лікування алергії на вишню.

Лікар алерголог за даними вашої історії хвороби і скарг призначить шкірні прик-тести, аналізи на алергени або обидва методи діагностики. Це єдиний спосіб підтвердити алергію на вишню або будь-який інший вид їжі, якщо вона вже раніше вживалася людиною.

Сьогодні для діагностики харчової алергії широко використовують молекулярну алергодіагностику – тест ALEX – багатокомпонентний тест на 282 алергену, який дозволяє одночасно визначити рівень антитіл до алергенним молекулам і екстрактів алергенів в крові, і отримати практично повну картину сенсибілізації кожного пацієнта.

Лікування алергії на вишню

Дуже часто харчова алергія може проходити без лікування, але вона також має тенденцію повертатися. Вилікувати алергію на вишню і інші фрукти на сьогодні не представляється можливим.

Вживання термічно оброблених вишень, в більшості випадків, не викликає симптоми алергії у людей з оральним алергічних синдромом на сирі вишні. Згідно з даними університету Манчестера, термічна обробка змінює білки вишні і знижує їх алергенність. Але це не відноситься до істинної алергії.

Профілактика в цілому є найкращим методом лікування алергії на вишню. При істинної алергії на вишні крім уникнення її вживання, вам також слід бути обережним з вживанням таких харчових продуктів як:

  • джеми
  • цукерки
  • випічка
  • соки
Анафілаксія на вишню

Іноді люди з важкою харчовою алергією піддаються ризику важкої реакції – анафілаксії. За даними Американського коледжу алергії, астми і імунології, близько 1,7% людей з оральним синдромом алергії відчувають анафілаксію.

Симптоми анафілактичного шоку можуть включати:

  • утруднене дихання і кашель
  • стиснення в грудях і горлі
  • набряк на обличчі
  • свербіж шкіри
  • кропив’янка
  • низький кров’яний тиск
  • тахікардія
  • біль в животі
  • нудота або блювота
  • запаморочення
  • втрата свідомості

Для лікування анафілаксії використовується адреналін. Антигістамінні препарати при анафілаксії не використовуються.

Якщо ваш лікар поставив вам діагноз первинної алергії на вишню, і ви маєте анафілактичний шок або інші продукти харчування в анамнезі, він може призначити вам ін’єкції адреналіну.

Алергія на вишню можлива, особливо в разі прояву її, як орального алергічного синдрому. Проте, через перехресну реактивність з іншими фруктами і навіть деякими овочами, алергію на вишню важко діагностувати.

На відміну від інших видів алергії, єдиний вірний спосіб запобігти ускладненням, що викликані харчовою алергією, полягає в тому, щоб повністю виключити ці продукти із раціону. Ви можете поговорити зі своїм алергологом про те, які заходи вжити, якщо ви випадково з’їли вишню.