Багато харчових продуктів, які ми вживаємо щодня містять цукор. Нашому організму необхідний цукор так, як він використовує його отримання енергії. Тому несприятлива реакція на цукор і його виключення з раціону може стати серйозною причиною порушення функціонування багатьох органів і систем.

Як зрозуміти, що у вас непереносимість цукру і як уникнути його вживання?

Деякі факти про алергію

Симптоми алергії можуть варіюватися від легких до важких анафілактичних реакцій.

Важкі алергічні реакції після вживання цукровмісних продуктів є причиною для занепокоєння і звернення до лікаря алерголога.

Непереносимість певних видів цукру не є істинною алергією.

Непереносимість цукру та інших харчових продуктів можна визначити за допомогою харчового щоденника, який веде пацієнт, а також дихального тесту і аллергопроб.

Справжня харчова алергія або харчова непереносимість цукру?

Справжня алергія на цукор практично не зустрічається, в той час як деякі види непереносимості цукру зустрічаються досить часто. Вони дуже схожі за своїми проявами, але мають деякі ключові відмінності.

Справжня харчова алергія

Алергія розвивається, коли організм реагує на харчовий продукт який містить цукор, наприклад, горіхи або молоко в шоколадці.

Алерген, потрапляючи в організм людини, атакується клітинами імунної системи, примушуючи знищувати його. Внаслідок такої взаємодії звільняється гістамін, який відповідальний за симптоми алергії такі як:

  • нежить
  • сльозотеча
  • висипання на шкірі
  • кропив’янка
  • ангіоневротичний набряк
  • анафілактичний шок
Непереносимість цукру

Непереносимість цукру дуже поширена. Такі симптоми, як спазми в животі, здуття живота після вживання цукру, можуть свідчити про харчову непереносимість.

Непереносимість цукру не пов’язана з відповіддю імунної системи, яка виникає при істинній харчовій алергії. Замість цього, у людини, яка не переносить певний вид цукру, виникають проблеми з його переварюванням, які варіюються за ступенем тяжкості від людини до людини. Симптоми непереносимості виникають протягом від декількох хвилин до декількох годин після вживання цукру.

Непереносимість цукру може проявлятися наступними симптомами:

  • втома
  • спазми в животі
  • здуття живота
  • підвищене газоутворення
  • нудота або блювота
  • діарея

Непереносимість лактози

Непереносимість лактози – це одна з форм непереносимості цукру, які часто зустрічаються. За статистикою до 65 відсотків людей у ​​всьому світі страждають від непереносимості лактози.

Непереносимість лактози частіше зустрічається у дорослих, але також її реєструють і у маленьких дітей. Непереносимість лактози, як і інших видів цукру, може зустрічатися при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а саме:

  • Синдромі подразненого кишечника
  • целіакії
  • функціональних розладах травлення
  • панкреатопатії
  • синдромі надлишкового бактеріального росту
  • інших запальних захворюваннях кишечника

У свою чергу непереносимість цукру може бути фактором ризику для розвитку діабету 2 типу, а люди, які не переносять фруктозу схильні до розвитку ниркової недостатності.

Харчова алергія або непереносимість можуть викликати небезпечні для життя ускладнення, тому люди, які відчувають симптоми харчової алергії, повинні проконсультуватися з лікарем і уникати вживання цукрів, а також носити з собою лікарські препарати для надання невідкладної допомоги. Оскільки цукор є основним джерелом енергії для клітин, людям, що страждають харчовою алергією або непереносимістю певних типів цукру, необхідно буде знайти альтернативні цукру продукти.  

Як зрозуміти, що у людини непереносимість цукру і що з цим робити?

Зрозуміти який продукт або його компонент не переносить людина можна при веденні харчового щоденника. Це досить копітка робота. Необхідно записувати все що людина з’їла, в яких кількостях і з чого воно складалося. Ведення харчового щоденника все, що людина їсть протягом дня, може допомогти зрозуміти, який цукор викликає непереносимість і виключити його з раціону. Також для діагностики харчової непереносимості існують дихальні тести, які дозволяють з’ясувати який вид цукру не переносить людина.

Люди з непереносимістю цукру повинні пам’ятати про його присутності в соках, безалкогольних напоях та інших потенційно солодких напоях. Люди можуть мати непереносимість як природних, так і оброблених форм цукру, які можна знайти в наступних харчових продуктах:

  • фрукти і фруктові соки
  • молоко
  • безалкогольні напої та солодку каву або чай
  • приправи, такі як кетчуп, сироп і желе
  • десерти і випічка, такі як торти, печиво, кекси, морозиво і цукерки
  • сухі сніданки, протеїнові батончики і батончики мюслі
  • горіхове масло і горіхове молоко

Чи шкідливі замінники цукру для людей з його непереносимістю?

Багато людей, які мають непереносимість цукру тчасто можуть вживати його замінники без небажаних реакцій. Такі замінники цукру можуть включати в себе:

  • ксиліт
  • стевія
  • сахарин
  • аспартам

Коли варто звернутися до лікаря алерголога?

Справжньою алергії на цукор не існує, але є непереносимість цукру. Той, хто відчуває симптоми алергії до певних харчових продуктів, повинен звернутися до лікаря алерголога для перевірки на виключення істинної алергії або харчової непереносимості. Робота безпосередньо з лікарем – кращий спосіб знайти рішення для лікування непереносимості цукру або інших видів харчової алергії.