Глютен є білком в зернових, таких як пшениця, ячмінь і жито. Людина з непереносимістю або чутливістю до глютену може відчувати біль в животі і здуття після вживання в їжу продуктів, що містять глютен.

Дослідження показують, що близько 1% людей в Сполучених Штатах мають целіакію, 1% мають алергію на пшеницю і 6% або більше мають непереносимість глютену – також відому як чутливість до глютену.

Що таке непереносимість глютену?

Людина з непереносимістю глютену може відчувати здуття живота, болі в животі і нудоту.

Непереносимість глютену може викликати симптоми, схожі з целіакією, але це інша проблема з різними довготривалими ефектами.

Симптоми непереносимості глютену можуть також нагадувати симптоми алергії на пшеницю або кишкові захворювання, такі як синдром роздратованого кишечника (СРК). За оцінками експертів, 10-15% дорослих в США мають симптоми СРК.

Люди з непереносимістю глютену повинні уникати вживання цього білка, так як це може привести до пошкодження кишечника і перешкоджати засвоєнню організмом необхідних поживних речовин.

Ті, у кого є алергія на пшеницю, повинні уникати всіх продуктів з пшениці, так як їх споживання може бути небезпечним для життя.

Непереносимість глютену може привести до дискомфорту, але навряд чи вона стане причиною серйозних симптомів, що вимагають невідкладної допомоги.

Вчені знайшли докази того, що фактори навколишнього середовища можуть грати роль в розвитку целіакії.

Проте, експерти не впевнені, що саме викликає непереносимість глютену і як це пов’язано з подібними захворюваннями. Деякі дослідники припускають, що деякі з білкових інгредієнтів, крім глютену, можуть викликати такі ж симптоми, як і при непереносимості глютену.

Симптоми непереносимості глютену

У людини з непереносимістю глютену будуть розвиватися симптоми після вживання в їжу продуктів, що містять пшеницю, ячмінь або жито.

Симптоми можуть включати в себе:

  • втома
  • здуття
  • біль в животі
  • пронос
  • нудота
  • запор

Можуть також зустрічатися наступні симптоми:

  • тривожність
  • головні болі
  • сплутаність свідомості
  • оніміння пальців
  • біль в суглобах або м’язах
  • шкірний висип

Зверніться до лікаря з приводу будь-якого з перерахованих вище симптомів. Правильний діагноз важливий – багато захворювань кишечника мають схожі симптоми.

Сильний біль в животі може бути симптомом серйозного захворювання, і будь-хто, хто відчуває її, повинен отримати негайну медичну допомогу.

Непереносимість глютену проти алергії на пшеницю

Коли у людини алергія на пшеницю, його організм реагує на білок у пшениці, і цей білок не обов’язково є глютеном. Алергія на пшеницю може викликати небезпечні для життя симптоми.

У людини з алергією на пшеницю можуть розвинутися:

  • кропив’янка
  • ангіоневротичний набряк
  • утруднене дихання, включаючи хрипи

У важких випадках може розвинутися анафілаксія. Ця серйозна реакція викликає падіння кров’яного тиску в організмі, і людина може втратити свідомість і перестати дихати.

Хоча алергічна реакція вимагає невідкладної допомоги, непереносимість не викликає симптоми, які вимагають невідкладної допомоги. Однак це може викликати дискомфорт і вплинути на загальний стан здоров’я людини.

Той, хто вважає, що у нього може бути непереносимість або алергія, повинен звернутися до лікаря.

Продукти, яких слід уникати

Глютен – це білок, який дозволяює пшениці та іншим злакам поглинати воду, склеюватися і залишатися в’язкими і еластичними. Він допомагає надати тісту хліба його текстуру і, наприклад, дати йому можливість піднятися.

Пшениця, ячмінь і жито містять глютен, який може бути присутнім в:

  • хлібі
  • печиві та кексах
  • макаронних виробах
  • продуктах на основі манної крупи
  • кускусі
  • пиві

Глютен також може бути присутнім в продуктах, які явно не засновані на зернових, таких як:

  • приправи
  • соуси
  • супи
  • спеції

Які продукти можна вживати?

Продукти, які не містять глютен, включають в себе:

  • фрукти та овочі
  • звичайні м’ясні, птахівницькі і рибні продукти
  • боби, такі як горох, квасоля і сочевиця
  • лобода
  • картопля
  • деякі вівсяні вироби

Людина, яка хоче уникнути глютену, повинна ретельно перевіряти харчові етикетки. Також може бути гарною ідеєю приготувати супи, соуси і заправки для салатів в домашніх умовах.

Продукти з написом «без глютену» не містять достатньої кількості глютену, щоб викликати симптоми глютеновой хвороби або непереносимості глютену. Виробники можуть видалити глютен з пшеничного борошна або використовувати замінник, такий як вівсяне або нутове борошно.

Багато фаст-фудів містять глютен, але деякі великі мережі тепер пропонують варіанти без глютену.

Діагностика

Якщо людина вважає, що вживання глютену викликає які-небудь проблеми зі здоров’ям, йому слід звернутися до лікаря.

Після розпитувань про симптоми і проведення фізичного обстеження лікар, швидше за все, проведе лабораторні аналізи, щоб виключити целіакію та інші шлунково-кишкові захворювання. Потім лікар може порекомендувати план, який дозволить контролювати дієту людини.

Дослідникам ще належить знайти якийсь конкретний біомаркер непереносимості глютену. В даний час, перш ніж діагностувати непереносимість глютену, лікар повинен буде виключити інші захворювання.

Лабораторні Тести

Може бути складно розрізнити целіакію і непереносимість глютену, але тестування на антитіла може допомогти.

Щоб виключити або діагностувати целіакію лікар може порекомендувати:

Аналізи крові: якщо результати показують, що певні антитіла присутні, у людини може бути целіакія.

Біопсія: включає взяття зразка тканини з слизової оболонки кишечника. Якщо результати показують пошкодження слизової, у людини може бути целіакія.

Життя з непереносимістю глютену

Людина з непереносимістю глютену повинна виключити глютен зі свого раціону. Однак іноді вживання глютену навряд чи викличе серйозні проблеми зі здоров’ям, якщо тільки у людини немає целіакії.

Ведення обліку прийому їжі і симптомів може допомогти людині визначити потенційно проблемні продукти, а також допомогти впоратися з непереносимістю.

Отже,

деякі люди відчувають побічні реакції на пшеницю та інші злаки. Вони можуть мати непереносимість глютену або іншого компонента.

Деякі експерти висловлюють стурбованість тим, що люди, які уникають глютену, не беруть до уваги необхідні поживні речовини в цільнозернових продуктах. Зерна також можуть бути важливим джерелом енергії.

Той, хто розглядає можливість позбутися від глютену, повинен проконсультуватися з лікарем або дієтологом про необхідність і стратегіях здорового способу життя.

Ряд безглютенових продуктів, включаючи хліб, пасту і закуски, можна придбати в магазинах здорової їжі, великих супермаркетах і в Інтернеті.