Фруктоза – це цукор, який міститься в продуктах рослинного походження, а саме у фруктах, овочах і меді. Якщо людина не здатна перетравити або засвоїти фруктозу, у неї може виникнути непереносимість фруктози.

Коли людина має непереносимість фруктози, вони можуть відчувати здуття живота, болі в животі і діарею.

Існує важка спадкова форма непереносимості фруктози, симптоми якої можуть виникнути ще в ранньому дитинстві. Без лікування у них можуть розвинутися небезпечні для життя стани, такі як печінкова і ниркова недостатність.

Людина з порушенням всмоктування фруктози може відчувати такі симптоми, як здуття живота, підвищене газоутворення, біль в животі, нудоту і блювоту.

Типи непереносимості фруктози

Є три різних типи непереносимості фруктози.

Мальабсорбція фруктози

Порушення всмоктування фруктози – це тип чутливості до їжі, який зустрічається у 40% людей в західній півкулі. У його розвитку беруть участь багато факторів. Це і генетична схильність, і спосіб життя, вживання фруктози, загальний стан здоров’я.

Люди з порушенням всмоктування фруктози не можуть правильно засвоювати або перетравлювати фруктозу. В результаті фруктоза потрапляє в товсту кишку, викликаючи газоутворення і біль в животі.

Деякі люди з мальабсорбцією фруктози мають чутливість до групи продуктів, яка включає олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли (FODMAP).

FODMAP включають в себе багато видів як натуральних, так і штучних підсолоджувачів.

Есенціальна фруктозурія або фруктоза в сечі

Есенціальна фруктозурія, або печінкова недостатність ферменту фруктокінази, являє собою не важке генетичне захворювання, яке може мати людина, навіть не підозрюючи про це.

Це генетичне захворювання означає, що дитина буде мати його, тільки якщо вона отримає ген від обох батьків. Якщо вони отримають ген тільки від одного з батьків вони будуть носієм.

Людям з фруктозурією не вистачає печінкового ферменту – печінкової фруктокінази, який може розщеплювати фруктозу. Фруктозурія не є важким захворюванням і, як правило, протікає безсимптомно і не потребують лікування.

Спадкова непереносимість фруктози

Спадкова непереносимість фруктози – важка форма генетично обумовленої непереносимості фруктози. Проте, воно виліковне і піддається контролю за допомогою медикаментозного лікування та дієти.

Це відбувається, коли людина не здатна перетравлювати ні фруктозу, ні попередники фруктози, такі як коричневий цукор.

У людей зі спадковою непереносимістю фруктози відсутня достатня активність ферменту, званого фруктозо-1-фосфат-альдолазой, який допомагає перетравлювати цукор.

Потім фруктоза накопичується в печінці та нирках, викликаючи серйозні і потенційно смертельні ускладнення, такі як печінкова і ниркова недостатність.

Симптоми непереносимості фруктози

Симптоми, які людина відчуває, можуть залежати від типу непереносимості фруктози.

Мальабсорбція фруктози

Порушення всмоктування фруктози може викликати:

  • газоутворення
  • здуття живота
  • діарея
  • нудота
  • блювота
  • біль в животі
Спадкова непереносимість фруктози

Спадкова непереносимість фруктози присутня при народженні. Це означає, що у більшості дітей з’являються симптоми при введенні прикорму.

Без лікування або зміни способу життя це може бути небезпечно для життя.

Симптоми включають в себе:

  • сильна неприязнь до солодкого
  • затримка росту
  • блювота
  • жовтяниця
  • порушення фізичного розвитку
  • гіпервентиляція
  • печінкова або ниркова недостатність

Лікування та управління різними формами непереносимості фруктози

Мальабсорбція фруктози

Люди з порушенням всмоктування фруктози повинні вести харчовий щоденник і дотримуватися дієти з низьким вмістом фруктози. Зменшення споживання фруктози зазвичай полегшує симптоми протягом 2-6 тижнів.

Після поліпшення симптомів людина може поступово вводити їжу, щоб побачити, скільки фруктози вона може переносити. Як правило, люди з мальабсорбцією фруктози можуть споживати 10-15 г фруктози в день, не відчуваючи симптомів.

Спадкова непереносимість фруктози

Ніяке лікування не може вилікувати спадкову непереносимість фруктози. Замість цього людина повинна уникати вживання фруктози зовсім.

Оскільки дієта без фруктози вимагає, щоб людина уникала всіх фруктів і багатьох інших продуктів, йому може знадобитися підтримка, щоб дотримуватися збалансованої, здорової дієти і уникати дефіциту поживних речовин.

Продукти, яких слід уникати

Люди з порушенням всмоктування фруктози часто можуть вживати незначну кількість фруктози, але не повністю видаляючи фруктозу з раціону.

Однак люди зі спадковою непереносимістю фруктози повинні виключити фруктозу зі свого раціону. Для цього їм потрібно буде уникати наступних продуктів:

  • будь-які продукти харчування та напої, що містять кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, які включають в себе велику кількість оброблених продуктів, таких як сода і розфасовані хлібобулочні вироби
  • сорбітол, який присутній у багатьох цукерках і смолах
  • фрукти
  • фруктові закуски

Діагностика

Людина може запідозрити, що у нього порушується всмоктування фруктози, якщо у нього виникають симптоми при вживанні в їжу продуктів, що містять цей цукор.

Gastrolyzer® — золотой стандарт диагностики лактазной недостаточности

Для діагностики непереносимості фруктози використовується дихальний водневий тест. Високий рівень водню може вказувати на те, що людині важко перетравлювати фруктозу.

Лікар також може використовувати елімінаційну дієту для діагностики мальабсорбції. При елімінаційній дієті людина уникає всіх продуктів, що містять фруктозу і інші потенційні алергени, а потім стежить за результатами.

Для діагностики спадкової непереносимості фруктози проводять 2 тести:

Перший тест – біопсія печінки, яка може підтвердити дефіцит альдолази, що вказує на непереносимість фруктози.

Другий – тест на харчування, в ході якого фруктоза вводиться внутрішньовенно, а потім оцінюється реакція організму цього цукру.

Але ці методи досить інвазивні, тому аналіз ДНК є більш безпечним варіантом. Даний тест може припускати, що у людини може бути непереносимість фруктози, і це безпечніше, ніж традиційне тестування.

Фактори ризику

Причини і фактори ризику розвитку мальабсорбції фруктози невідомі, але вона, як видається, більш поширена у дітей молодшого віку.

Згідно з дослідженням 2011 року, діти у віці від 1 до 5 років, як видається, мають більш високий ризик мати непереносимість фруктози, ніж діти у віці від 6 до 10 років.

Для спадкової непереносимості фруктози, фактор ризику включає генетику. Людина може розвинути спадкову фруктозу, отримуючи ген від обох своїх батьків.

При підозрі, що у дитини спадкова непереносимість фруктози, якщо в анамнезі є сімейна історія хвороби, або дитина часто хворіє або має низький зріст.

Оскільки цей стан може бути небезпечним для життя, важливо негайно звернутися до лікаря. Людина повинна розповісти лікаря про будь-сімейної історії генетичних захворювань.

Люди, які думають, що у них може бути порушення всмоктування фруктози або чутливість, часто можуть лікувати симптоми в домашніх умовах. Вони можуть спробувати зменшити кількість фруктози в своєму раціоні і контролювати свої симптоми

Якщо симптоми не поліпшуються, вони повинні звернутися до лікаря, який спеціалізується на харчуванні, алергії або харчової непереносимості.

Отже,

у багатьох людей є непереносимість фруктози. Більш легкі форми можуть викликати дискомфорт і впливати на якість життя людини, але зміни способу життя можуть допомогти.

Спадкова непереносимість фруктози потенційно може привести до летального результату без лікування.

Якщо людина відчуває будь-які симптоми або стурбований тим, що він непереносить фруктозу, йому слід звернутися за консультацією до лікаря, щоб полегшити симптоми і поліпшити якість їх життя.