пн – пт
сб – нд
08:00 – 20:00
09:00 – 18:00
м. Київ, пр-т Перемоги, 67
Парковка для пацієнтів клініки
м. Київ, пр-т Перемоги, 67
Парковка для пацієнтів клініки
м. Київ, пр-т Перемоги, 67
Парковка для пацієнтів клініки
м. Київ, пр-т Перемоги, 67
Парковка для пацієнтів клініки
Харчова непереносимість – це широкий термін, який використовується для опису широкого спектра побічних реакцій на продукти харчування, які викликають симптоми після вживання деяких з них. До них відносяться болі в животі, здуття живота, метеоризм, діарея, синдром роздратованого кишечника (СРК), висип, кропив’янка, рецидивні виразки в роті або головні болі. Якщо харчова нестерпність не регулюється належним чином, ці симптоми можуть негативно вплинути на загальний стан здоров’я.
Одна з найпоширеніших видів харчової непереносимості – це непереносимість гістаміну.
Якщо Ви відчуваєте незрозумілі головні болі або занепокоєння, відзначаєте нерегулярний менструальний цикл, червоні плями і відчуття печіння на обличчі після вживання червоного вина, свербіж у роті після вживання бананів, авокадо або баклажанів, у вас може бути непереносимість гістаміну.
Гістамін – це хімічна речовина, яка бере участь в процесах імунної системи, системи травлення та центральної нервовій системі. Як нейротрансмітер, він передає важливі повідомлення від Вашого тіла до Вашого мозку. Він також є компонентом шлункової кислоти, яка допомагає Вам розщеплювати їжу.
Роль гістаміну в організмі полягає в негайній запальній відповіді, повідомляючи ваше тіло про будь-які потенційні загрози. Гістамін змушує ваші кровоносні судини набухати або розширюватися, так, що лейкоцити можуть швидко знайти і атакувати інфекцію або алерген – це частина природного імунної відповіді.
Зазвичай ферменти розщеплюють гістамін, щоб він не накопичувався. Якщо з якоїсь причини ваш організм неправильно його розщеплює, він накопичується, і у вас розвивається непереносимість.
Непереносимість гістаміну виникає, коли в організмі накопичується гістамін. Лікарські препарати, медичні умови, навколишнє середовище, дефіцит поживних речовин і дієта можуть призвести до такої реакції.
Фактори, які призводять до непереносимості гістаміну, викликають таке:
Ліки можуть впливати на ферменти, які розщеплюють гістамін. Також багато продуктів харчування й напої містять гістамін.
Зазвичай фермент DAO розщеплює гістамін, запобігаючи його всмоктування в кишечнику та потрапляння в кровоток. Деякі фактори можуть заважати нормальному синтезу або активності DAO.
До загальних факторів, що впливає на рівні DAO, відноситься багато ліків, що відпускаються за рецептом, наприклад:
У список також входять протизапальні засоби (НПЗЗ) і знеболюючі, такі як:
Інші фактори, які сприяють накопиченню гістаміну в організмі та призводять до порушення його розщеплення:
Гістамін поширюється по крові, тому може викликати симптоми абсолютно в усіх органах і системах: травній системі, шкірі, легенях, головному мозку тощо. Він може викликати широкий спектр симптомів, що часто ускладнює виявлення та діагностику його непереносимості:
На додаток до гістаміну, який виробляється в нашому організмі, існує також безліч продуктів, які природним чином містять гістамін, викликають його виділення або блокують фермент, який розщеплює гістамін (діаміноксидазу (DAO)).
Якщо ви підозрюєте у себе непереносимість гістаміну необхідно обмежити прийом наступних продуктів харчування, поки ви не усунете основну причину цього ефекту.
Продукти, багаті на гістамін:
Продукти, які стимулюють вироблення гістаміну в організмі:
Продукти, які блокують фермент ДАО:
Чим довше зберігається продукт, тим більше у ньому гістаміну. Тому рекомендується вживати тільки свіжоприготовані страви:
Якщо неможливо провести діагностичні заходи, виключіть продукти з високим вмістом гістаміну на 30 днів і починайте вживати їх по одному. Стежте за своїм самопочуттям.
Також Ви можете спробувати дієту з низьким вмістом гістаміну і вживати добавки DAO при кожному прийомі їжі. Якщо симптоми зникнуть, у вас може бути низький DAO.
Аналіз крові на рівень гістаміну і DAO.
Високе співвідношення гістаміну до DAO означає, що Ви приймаєте занадто багато гістаміну і що у Вас недостатньо DAO для його розщеплення.
Тест активності ферменту діаміноксидазу – Гістамін 50
Не завжди кількісний аналіз ДАО в крові відображає активність ферменту і може не відповідати вираженості симптомів низькою толерантністю до гістаміну.
Достовірним методом діагностики є шкірна проба з 0,1% розчином гістаміну. Збереження папули в місці алергопроби (прик-тесту) розміром ≥5 мм протягом 50 хвилин, разом з характерними симптомами, є достовірним підтвердженням діагнозу харчової непереносимості гістаміну і є підставою для призначення замісної терапії ферменту діаміноксидази (DAO).
Після утворення гістамін накопичується або розщеплюється ферментом. Гістамін в травному тракті розщеплюється переважно діаміноксидазою (DAO). Таким чином ДАО є основним ферментом, відповідальним за розщеплення гістаміну. Якщо у вас дефіцит DAO, у вас, ймовірно, є симптоми непереносимості гістаміну.
HistDAO ™ – це запатентована ферментна формула, яка містить діаміноксидазу (DAO) – основний фермент, відповідальний за розщеплення харчового гістаміну. Широка клінічна доказова база підтверджує ефективність і безпеку застосування діаміноксідази для розщеплення гістаміну, що надходить разом з їжею або виникає в процесі викиду під впливом гістамінолібераторів. DAO не всмоктується і не має системної активності.
HistDAO™ спеціально створений для людей з недостатністю ферменту діаміноксідази. Фермент діаміноксидаза, що міститься в HistDAO, повністю ідентичний людському. Прийом 1-2 капсул перед їжею підвищує вміст ДАО в шлунково-кишковому тракті, і, як наслідок, готовність до руйнування гістаміну.
Ліцензія МОЗ України №01/1503-М від 15.03.2018
© 2022 FxMed Усі права захищені. Розроблено GoodWay Inc. GoodWay Inc.
Консультації лікарів
пн — пт 08:00 — 20:00
сб — вс 09:00 — 18:00
Консультації лікарів
вт, чт, пт, сб 09:00 – 17:00
Online: пн, ср
нд ВИХІДНИЙ
м. Київ, пр-т Перемоги, 67
Парковка для пацієнтів клініки
м. Київ, пр-т Перемоги, 67
Парковка для пацієнтів клініки